start dom  
  o nama  
  usluge  
  galerija  
  gdje  
  kontakt  
 

Hvar
Hvar je drevni grad bogate povijesti koji se smjestio na istoimenom otoku. Okrenut je južnoj, sunčanoj strani svijeta te je tako grad s najvećim brojem sunčanih sati. Ime mu dolazi od riječi PHAROS- grčki naziv za otok Hvar. Krase ga nekoliko povijesnih znamenitosti : tvrđava Fortica, Hvarska katedrala, Hvarsko kazalište i franjevački samostan. Ovaj grad je centar otočkog turizma i jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija cijelog Jadrana. Glavne atrakcije grada su ugodna topla klima s puno sunca, razne mogućnosti smještaja, sport i rekreacija, prirodne ljepote, dobra gastronomska ponuda i aktivni noćni život.

Bol
Bol je najstariji grad na Bračkoj obali. Bogat je prostranim pješčanim i šljunčanim plažama koje se protežu u dužini od 10km. Tu se nalazi jedna od najljepših plaža na Jadranu- Zlatni rat. Bol krase brojne povijesne znamenitosti kao što su nakapnica za vodu, nadgrobne stele i reljefi, starokršćanski sarkofazi, predromanička crkva Sv. Ivana i Tudora, renesansna barokna palača, biskupska rezidencija i crkva Gospe od Milosti.

Jelsa
Jelsa je smještena na sjevernoj i južnoj obali središnjeg dijela otoka Hvara. Prostire se na 121,2 km2. Područje općine kao i cijeli otok ima bogato razvedenu obalu s pripadajućim otočićima, mnoštvom uvala i otoka. Jelsu omeđuju dva najviša otočna vrha, na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Ima blagu klimu, s toplim zimama i ugodnim ljetima, a cijelo područje općine obiluje raskošnim mediteranskim raslinjem.Svetica zaštitnica grada Jelse je Velika Gospa.
Od 15. srpnja do 15. kolovoza u Jelsi se održava kulturna manifestacija Dani Antuna Dobronića.
U zadnjem vikendu kolovoza održava se Fešta vina u Jelsi.

Stari Grad
Stari Grad je osnovan kao starogrčki grad Faros početku 99. antičke Olimpijade, tj. 384. godine prije Krista. Pretpostavlja se da su ga utemeljili grčki doseljenici sa otoka Parosa u Egejskom moru.
Po povjesničarskim pretpostavkama, moguće je da je zbog vrlo povoljnog smještaja ondje postojalo i neko starije ilirsko naselje.
Od osnutka Hvarske biskupije 1147. pa sve do osnivanja grada Hvara, 1278., Stari Grad je bio i njenim sjedištem, odnosno, biskup je stolovao u Starom Gradu.
Od gastronomske kulture, valja spomenuti starogruojske paprenjoke.
Sam grad, kao i bliža okolica, prebogati su ostacima iz prošlosti. Područje Starog Grada bilo je naseljeno još od prapovijesti pa nije neobično što dokaze o životu starih ljudi nalazimo "na svakom koraku". Niže su stoga navedeni samo najvažniji lokaliteti jer bi samo nabrajanje svih lokaliteta bilo predugačko (samo Starogradsko polje ima više od 100 lokaliteta!).

Ciklopske zidine
Starogradsko polje koje je od posebne važnosti zbog najbolje sačuvane grčke parcelizacije zemljišta na cijelom Sredozemlju
Maslinovik - grčka kula u Starogradskom polju
Glavica - ilirska gradina iznad Starog Grada
crkva sv. Ivana

Humac
Humac je nekadašnje pastirsko naselje smješteno 7 km istočno od Jelse, na 350 m nadmorske visine, s koje se otvara pogled na uvale i rtove na zapadnoj strani otoka, ali i na otok Brač i Makarsko primorje.
Naselje je nastalo u XVII. stoljeću. Početkom XX. stoljeća sagrađena je Crkva Sv. Ivana i Pavla. Kuće na Humcu građene su od kamena, dobro su očuvane, jednostavne i tvore jedinstvenu cjelinu ruralne arhitekture pa ih smatramo "etnografskim spomenikom".
Na Humcu postoji ambijentalni restoran koji radi tijekom ljeta.

Grapčeva špilja
Grapčeva špilja, kolijevka hvarske kulture i civilizacije, najvažniji prapovijesni nalaz iz mlađeg kamenog doba (neolita), 5000 - 4000 god. pr. Krista, jedno je od najstarijih nalazišta na Jadranu i Mediteranu.
Nalazi se na 239 m nadmorske visine i kultno je mjesto neolitskog otočanina. Špilja se sastoji od male (13,5 x 5 m) i velike (22 x 23 m) dvorane okružene hodnicima i manjim prostorijama.
Stalaktiti i stalagmiti koji krase špilju nalikuju na utihnule orgulje prošlih vremena, stvarajući dojam tišine i jeke, pružajući veličanstven i nezaboravan izgled.

Sv. Nikola, 626m
Sv. Nikola, najviši vrh otoka Hvara, treći je po visini otočni vrh u Hrvatskoj. Na vrhu je slikovita kapela sv. Nikole iz 15. stoljeća i povelik kameni križ. Osnovnu crtu reljefu cijeloga otoka daje planinski greben duž južne strane otoka sa strmim stjenovitim padinama. Najviši vrhovi otoka nalaze se povrh južne obale, od Zavale do Sv. Nedjelje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

www.vrboska.info
www.hvarinfo.com
www.jadrolinija.hr
www.meteo.hr
www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

  kontakt  
Copyright © by Apartmani Dutković, 2011.
Sva prava pridržana.

Design by Anima media d.o.o.
www.animamedia.biz