start dom  
  o nama  
  usluge  
  galerija  
  gdje  
  kontakt  
 

Vrboska


Vrboska je malo mjesto na sjevernoj obali otoka Hvara. Mjesto se nalazi u dnu dubokog fjorda a on je razlog postojanju nekoliko mostova na skučenom prostoru zbog kojih je Vrboska dobila naziv „Mala Venecija“.

Nastala je u 15.st. kao luka sela Vrbanja, kad su Vrbanjani odlučili svoje gospodarstvo obogatiti ribolovom koji je, donedavno, bio glavna vrbovačka privredna djelatnost.Vrboska, (lok. Varboska) Ime je dobila po mjestu Vrbanj, budući je Vrboska nastala kao luka Vrbanja ili od latinskog verboscam = šumovita uvala. Postoje još mnoge teorije o imenu, ali niti jedna nije pouzdana.

Osobit šarm mjestu daju tipična mediteranska pučka arhitektura, stare gradske kuće s obilježjima gotike, renesanse i baroka, sakralni duh drevnih crkvenih zdanja, ali i luksuzne suvremene vile.

Od povijesnih znamenitosti u Vrboskoj razgledajte crkvicu Sv. Petra ( prvi put se spominje 1331.g., jedna od najstarijih sačuvanih crkava na otoku Hvaru), crkvu Sv. Lovrinca (sagrađena je u 15.st., tu su izložene brojne slike poznatih renesansnih i baroknih umjetnika)., crkvu-tvrđavu Sv. Marije (sagradili su je prvi stanovnici a 1575.g. postala je utvrda koja je štitila mjesto od turskih napada), crkvicu Sv. Roka ( sagrađena 1577.g. u gotičko baroknom stilu kao zavjet protiv kuge) i Kaštilac (kula stražarnica iz 16.st.).

Posebno zanimljiv je „Ribarski muzej“ koji prezentira dugu ribarsku tradiciju i težak život stanovnika Vrboske u prošlosti.

Vrboska je poznata po lijepim šljunčanim i pješčanim plažama, svježem zraku, kristalno plavom moru i nedirnutoj prirodi. Najljepše plaže nalaze se na poluotoku Soline (uglavnom šljunčane plaže), uvali Maslinica (šljunčana plaža) i otočić Zečevo (nudistička plaža).

Tijekom ljeta kao i u svakom dalmatinskom mjestu tako i u Vrboskoj organiziraju se brojne fešte i manifestacije. Opustite se i uživajte u fešti Sv. Lovre, ljetnom karnevalu, utrci ludih plovila i brojnim vrbovačkim ljetnim priredbama. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u biciklizmu, tenisu, košarci, rukometu, stolnom tenisu, mini golfu, odbojci na pijesku i brojnim drugim aktivnostima.

Ukoliko želite kušati specijalitete otoka Hvara i dalmatinsku kuhinju posjetite restorane ili konobe u Vrboskoj kao što su restoran „Gardelin“, konoba „Bonaca“ i konoba „Lem“.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

www.vrboska.info
www.hvarinfo.com
www.jadrolinija.hr
www.meteo.hr
www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

  kontakt  
Copyright © by Apartmani Dutković, 2011.
Sva prava pridržana.

Design by Anima media d.o.o.
www.animamedia.biz