start dom  
  o nama  
  usluge  
  galerija  
  gdje  
  kontakt  
 

Procesija „ Za Križem“


Punih pet stoljeća Hvarani na poseban način proslavljaju Uskrs - procesijom 'Za Križem'. Riječ je o jedinstvenom obredu osobite pobožnosti te izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se razvio iz procesije koja se održala kao znak pokajanja nakon što je, u jeku društvenih previranja na otoku 1510. godine, uoči same bune hvarskih pučana, jedan mali križ u gradu Hvaru čudom proplakao krvavim suzama.

Procesije kreću u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest župnih crkava Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske i to istovremeno u smjeru kazaljke na satu tako da se za vrijeme osmosatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće.

Put koji vodi od crkve do crkve osvjetljava se svjetiljkama i spužvama namočenim u parafinsko ulje, a na prozore kuća ljudi stavljaju svijeće. Procesiju predvode odabrani križonoše koji nose križ težak do 18 kilograma, ponekad bosonogi, odjeveni u bijele tunike kao i ostali članovi bratovštine. Križonoše slijedi izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna po svom trajanju, jer se tijekom osam sati prođe 25 kilometara, i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Procesija 'Za Križem' jedan je od sedam fenomena hrvatske kulturne baštine koji su nedavno uvršteni na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

 
 
FOTO-GALERIJE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

www.vrboska.info
www.hvarinfo.com
www.jadrolinija.hr
www.meteo.hr
www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

  kontakt  
Copyright © by Apartmani Dutković, 2011.
Sva prava pridržana.

Design by Anima media d.o.o.
www.animamedia.biz